e-reader goedkoper dan drukken

Veel beweging recentelijk rondom de vraag of het haalbaar is om de krant op e-readers te gaan verspreiden. Gingen de opmerkingen voorheen vooral over de technische beperkingen (geen kleur, geen bewegend beeld, te weinig krantengevoel), nu lijkt de discussie verschoven naar de kansen.

Meest in het oog springend daarbij een rekensommetje waaruit zou blijken dat de New York Times gratis e-readers zou kunnen weggeven aan al haar lezers en dan nog maar een fractie kwijt zou zijn van de jaarlijkse print- en distributiekosten. Nee, het is zeker niet de bedoeling van deze cijferaars om de Times te bewegen met drukken te stoppen, haast de auteur te zeggen. Maar toch, “what we’re trying to say is that as a technology for delivering the news, newsprint isn’t just expensive and inefficient; it’s laughably so.” 

Ewoud Sanders gooit het in een recent artikel op De Nieuwe Reporter over een andere boeg: hij stipt vooral de extra mogelijkheden aan, met name als de uitgevers erin slagen om samen op te trekken. Tja, dat hadden we zelf op dit weblog ook al geconstateerd.