Red De Pers, Sluit De Persen

Elke producent doet er goed aan zo min mogelijk geld uit te geven aan de verpakking en de distributie van zijn product. Het gaat tenslotte om de waarde van de inhoud, of we het nu hebben over een wasmachine, een auto, een huis of een krant. Je hoeft dan ook geen econoom te zijn voor de vaststelling dat – zeker in tijden van crisis – het verstandig is de kosten die geen toegevoegde waarde hebben tot een minimum te beperken.

Hoeveel procent van de kosten in de auto-industrie zou gaan zitten in de verpakking en de distributie van de eindproducten naar de klanten? En in de makelaardij? De witgoedsector? De bouw? Het is vast ergens berekend, maar het lijkt me heel sterk als die posten meer dan de helft van de totale kosten uitmaken. Een goede producent maakt namelijk zo  min mogelijk kosten en zorgt er hoe dan ook voor dat een zo hoog mogelijk percentage daarvan direct opgaat aan het maken van het eindproduct. Verpakking, verspreiding, overhead: het zijn allemaal posten die je het liefst wilt vermijden.

Ziedaar het probleem van de krantensector.

Gemiddeld 60 à 70% van de kosten van het maken van een krant gaan op aan drukken (verpakking) en verspreiden (thuisbezorging). Dat is gigantisch veel. En natuurlijk, voor de lezer is dat thuisbezorgde papier een wezenlijk onderdeel van zijn krantengevoel, maar uiteindelijk gaat het toch om de betekenis van de letters en beelden die op het papier staan – niet omdat ze op papier staan.

Merkwaardig genoeg hebben uitgevers juist door deze hoge verpakkingskosten nog een aardige mogelijkheid hun producten efficiënter te maken. Makelaars, autoproducenten of aannemers – om maar eens wat andere sectoren in nood te noemen – hebben die “luxe” niet.

Krantenuitgevers die vertrouwen hebben in de inhoud van hun producten, hebben dus voorlopig maar één vraag te beantwoorden: hoe krijg ik die gigantische druk- en distributiekosten uit de boeken? Anders gezegd: om het nieuws te kunnen blijven leveren, zijn andere distributiekanalen een must. Wie de pers wil redden, moet ophouden met persen?