Nieuws is pas Nieuws als er Nieuws op staat

Midden in een groot bos, ver weg van de bewoonde wereld, staat een oude, zieke boom te wankelen. Uiteindelijk legt hij het loodje en stort met groot geraas in elkaar. Hoewel, groot geraas? Maakt een boom wel geluid als geen mens het kan horen?

Natuurlijk, het is een beetje flauwe klassieke filosofische vraag, maar ik moest er vandaag aan denken toen ik Howard Weaver en Jeff Jarvis zag discussiëren over de vraag wat nieuws tot nieuws maakt. In het verlengde van de bomenvraag: stel dat op een verlaten landweggetje midden in Frankrijk een eenzame man zich in zijn deux chevaux tegen een boom dood rijdt, is dat dan nieuws? Of wordt het pas nieuws als een verslaggever er nieuws van maakt?

Howard Weaver zwengelde de discussie aan op twitter:

“Is it news if it’s not reported? I don’t think so.”

Jarvis was er op zijn eigen weblog als de kippen bij voor een nuancering, die vooral inging op de verschillen tussen (betaalde) journalisten en bloggers.

“I’m all in favor of having journalists; I’m teaching them. But what’s hard to face is that the news can go on without them. They’re the ones who need to figure out how to make themselves needed. They can and they will but they can no longer simply rest on the press and its myths.”

Waarop Weaver zijn standpunt nog wat nader toelichtte:

“Of course “news” doesn’t have to be professionally reported to exist, but I continue to maintain that it has to be reported. Otherwise, *everything* is news. While that’s correct in some obscure semantic or etymological sense, it would also mean that *nothing* is news. Something distinguishes “news” from “events.” They are not the same; if they are, we’re so completely post-modern, disaggregated and disconnected that nothing matters. I also believe that the talent, intelligence and experience of the observer/reporter matters. If she’s better than average, the report will be more useful and more important, in the aggregate.”

Een enigszins elitaire visie op de rol van de journalist, als je het mij vraagt. Ja, in een ideale wereld kunnen getalenteerde, ervaren en intelligente verslaggevers het verschil maken. Voeg daar nog een flinke dosis enthousiasme en nieuwsgierigheid aan toe en je hebt bijna de beschrijving van de perfecte journalist. Maar hoeveel van dat soort zouden er rondlopen?

Inderdaad, nieuws wordt pas nieuws als er nieuws op staat. Dat wil zeggen: als het ergens publiek gemaakt wordt. Maar daarmee is nog niet al het nieuws het resultaat van een strak, door professionele journalisten beheerd nieuwsproces.  Sterker nog, dat wordt het steeds minder.