Inspireer betrokken burgers via hyperlokaal platform

psfk.comMarije van den Berg is docent communicatie aan de Hogeschool Leiden, bedrijfsjournalist en gemeenteraadslid in Leiden. Zij is een van de vele mensen die zich aangesproken voelden door mijn oproep van vorige week. Hieronder haar reactie op mijn vraag waar de hyperlokale strijd vooral op gewonnen zou kunnen worden.

Waar zou een lokale informatieverzamelaar aan moet voldoen?

Naar mijn idee komt zo’n hyperlokaal initatief echt tot zijn recht wanneer er op een of andere manier actie(s) aan berichten verbonden zijn. Wanneer het medium betrokkenheid om weet te zetten tot actie.

Mijn ideale lokale nieuwsvoorziener is op zoek naar mensen in een stad/gemeenschap die iets voor elkaar weten te krijgen of daar net tegenaan zitten. Dat inspireert volgens mij betrokken burgers – en het ondersteunen van burgerschap is toch ook een belangrijke eigenschap van (lokale) media. Het gaat er dan om dat grijze lijntjes van verbinding, dus los van of naast de traditionele hiërarchische of formele lijnen, zichtbaar worden. Dat is online natuurlijk makkelijker te vinden dan offline. Maar wanneer een lokaal online medium het voor elkaar krijgt om ook de offline gemeenschapjes en grijze verbindingslijntjes zichtbaar te maken, heb je volgens mij echt goud in handen – zowel voor het medium, als voor de gemeenschap.

Ik denk dat de  berichten geschreven moeten worden met steeds een heel concreet doel voor ogen: na het lezen van dat bericht doet de lezer…. (vul maar in)  Eens kijken of je beweging kunt krijgen in de zwijgende meerderheid. Waarmee het hyperlokale medium een plek wordt voor mensen die er voor in zijn, zich op een of andere (grote of kleine) manier in te zetten voor hun hyperlokale omgeving. Zonder overigens heel soft daarover te doen – zie het meer zoals het jou nu ook verbaast dat je een artikel schrijft of vertelt waar je mee bezig bent, en allerlei mensen aanbieden te helpen, gewoon, omdat het lekker is om van waarde te kunnen zijn voor anderen. Ook en vooral zonder dat je meteen naar de overheid kijkt om dat voor je te regelen.

Ik heb in elk geval zelf veel opgestoken van David Cohn van spot.us, vond dat een spannend concept dat wellicht nog wel iets wordt ooit!

Dank Marije, heel zinvolle gedachten. Het zal wel zaak worden om een en ander in een houdbaar businessmodel te vervatten, want ja, zo zijn we dan ook wel weer: uiteindelijk moet er ook voor ons brood op de plank komen. Maar los daarvan geloof ik zeker dat een van de sleutels tot succes zal liggen in een onderlinge betrokkenheid. Hoe meer mensen bereid zijn een stap extra te zetten voor een gemeenschappelijk – hyperlokaal – doel, des te waardevoller het geheel kan worden.

En dat is precies wat ik de afgelopen tijd ben tegengekomen naar aanleiding van mijn oproep om mee te denken aan een netwerk van hyperlokale online platforms: een grote betrokkenheid om de nu nog embryonale ideeën een duwtje in de rug te geven. De komende dagen zal ik daar nog een paar voorbeelden van op dodebomen plaatsen. De oproep zelf blijft overigens gewoon staan: wie andere suggesties heeft, of wat wil toevoegen aan hetgeen Marije hierboven heeft gemeld, is van harte welkom. Dat kan in de comments hieronder of via de mail: info@dodebomen.nl.