Geo Nieuws als handige hyperlokale aggregator

Op deze plaats hebben we eerder verwezen naar een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam: een project waarbij technologie en bedrijfskunde de basis vormen voor een ommezwaai in de nieuwsindustrie. De studenten naderen inmiddels het slot van hun klus, met een presentatie van de bevindingen op 29 januari.

Vooruitlopend op die bijeenkomst, waarvoor alle belangstellenden zijn uitgenodigd, even een blik op een van de onderwerpen die daar ongetwijfeld een plek gaan krijgen. Het idee is even simpel als briljant: Geo-Nieuws. In de woorden van student Arjen Dingemanse:

In Google Maps worden nieuwsfeiten weergegeven op locatie. Dit heeft als groot voordeel dat mensen kunnen zien wat er ‘leeft’ in hun wijk of het land waar ze naartoe op vakantie gaan. In Google maps kun je zoomen, dit leidt tot een verandering in de aard van de berichten. Als de gehele wereld te zien is op de kaart, worden alleen nieuwsberichten weergegeven die wereldnieuws zijn (Obama beëdigd, 9/11). Als er gezoomd wordt op een bepaald land worden er berichten weergegeven die betrekking hebben op alle inwoners van het land. Wordt er gezoomd op wijkniveau zie je berichten van buurtbarbeques, vermissing van de kat van de buren en de aanbieding van de bakker om de hoek.

Canvas-Geo-nieuws2

Simpel en doeltreffend omdat de gebruikers zelf bepalen waar hun relevantie ligt. Natuurlijk al mogelijk op basis van “gespiderde” newsfeeds, maar mogelijk van nog meer waarde als professionals daar door de juiste filtering nog waarde aan kunnen toevoegen.

Hoe dan ook een denkrichting die de moeite van het verder uitvogelen meer dan waard is. First thing tomorrow morning!