Nick Davies: UGC werkt alleen in hyperlokale context

“Hyperlocal News is one of the few areas where ordinary civilians can perform a really useful function in news reporting, because they will know what is happening in their particular neighbourhood.”

Nick Davies gruwt van User Generated Content, maar maakt een uitzondering voor de hyperlokale context, vanwege de daar gebundelde kennis over de directe omgeving. Voor Lorenz van Gool, student Journalistiek en Nieuwe Media aan de universiteit Leiden, was het aanleiding om er voor hun tijdelijk weblog Leiden Lokaal een beschouwing aan te wijden.

Gastbijdrage, door Lorenz van Gool, Leiden Lokaal

Nick Davies, freelance journalist voor onder andere de Engelse krant The Guardian, was op 4 februari even in Nederland, ter promotie van zijn bestseller Flat Earth News. In het boek geeft Davies een schrikbarend beeld van de hedendaagse journalistiek. Tijd dus voor LeidenLokaal om te reflecteren waar we nu eigenlijk mee bezig zijn.

Davies, meermalig in de prijzen gevallen voor zijn journalistieke werk, stelt dat journalisten te weinig de waarheid vertellen. De Nederlandse vertaling van de titel van zijn boek, “Gebakken lucht,” laat dan ook niets aan de verbeelding over.

Bij LeidenLokaal zijn we de afgelopen maand bezig geweest met het zogenoemde hyperlokale nieuws. Door nieuws op stads-, wijk- en zelfs straatniveau te belichten krijgen we een goed beeld van wat er zich in Leiden en omstreken afspeelt. Wat vindt Davies eigenlijk van hyperlokaal nieuws? Volgens hem is het veel interessanter dan bijvoorbeeld burgerjournalistiek. Bekijk het filmpje (vanaf 1’55”) om te zien waarom.

Volgens Davies zijn nieuwssites, waar iedereen zelf berichten kan plaatsen (burgerjournalistiek), dus niet te vertrouwen. Vaak zit er simpelweg teveel propaganda tussen. Door redacteuren op pad te sturen die alles checken, krijg je waardevolle verhalen van mensen uit de buurt. We hopen dat LeidenLokaal hieraan heeft bijgedragen.