Helpt de oude journalist zijn vak om zeep?

“De uitdrukking ‘Zo ouderwets als een journalist’ bestaat niet, maar wordt dat niet hoog tijd? In een debat over conservatisme op journalistieke redacties en opleidingen proberen we een antwoord te krijgen.”

cmjrechtdefinitiefNaar aanleiding van het uitkomen van het Handboek Crossmediale Journalistiek en Redactie, van Alexander Pleijter en Arjan Dasselaar, is er op 30 juni een debat in het Amsterdamse restaurant Dauphine. Thema van het debat: Helpt de oude journalist zijn vak om zeep?

Dasselaar leidt het debat en zal ingaan op de veranderende realiteit voor nieuwsorganisaties én individuele journalisten. Dasselaar: “Mediaorganisaties staan niet bekend om hun grote vermogen te veranderen en te innoveren. Is het dan toeval dat kranten worstelen met de digitale nieuwsrealiteit terwijl ook anno 2010 jonge journalisten het vak worden ingeloodst met een lesboek dat doodleuk vermeldt dat ‘veel weblogs persoonlijke ontboezemingen en commentaar zijn, te vergelijken met schreeuwen tegen de televisie als je iets ziet wat je niet aanstaat’?”

Deelnemers aan het debat zijn Jan Dijkgraaf (hoofdredacteur Powned), Rob de Spa (directeur Redactionele Ontwikkeling Wegener Media), Peter de Vries (directeur School voor Journalistiek Utrecht) en ondergetekende. Blogger Bert Brussen spreekt een column uit. Co-auteur Alexander Pleijter (RuG) verzorgt een korte inleiding.

Aan het eind van het debat wordt het eerste exemplaar van het Handboek Crossmediale Journalistiek en Redactie van Arjan Dasselaar en dr. Alexander Pleijter aangeboden aan Peter de Vries.

Waar: café restaurant Dauphine, Prins Bernhardplein 175, Amsterdam. Wanneer: woensdag 30 juni. Ontvangst: vanaf 19.30 in het auditorium van Dauphine. Start debat om 20.00 precies. Entree: gratis. Wel graag even aanmelden bij bob@vanduurenmedia.nl. Plaatsen: beperkt. Parkeren: onder Dauphine. Tevens uitstekend bereikbaar per OV (Amsterdam Amstel).

De komende dagen op deze plek een uit het boek afkomstig overzicht van een aantal veelgehoorde drogredenen tegen crossmedialiteit. Als voorpublicatie.