NewsSlate: hoop én vrees van de krantensector

Elk jaar maakt de Innovation International Media Consulting Group een overzicht van de belangrijkste innovaties in de media. Ze doet dit voor de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN/IFRA). Vandaag werd niet alleen het resultaat van hun onderzoek in een een mooi vormgegeven compact boekwerkje getoond, maar kregen we tevens een voorproefje van een iPad-applicatie voor de nieuwsindustrie. De naam: NewsSlate.

We zien elementen uit de navigatie van van apps als Flipboard en Pulse, maar er is tevens ruim aandacht voor meer entertainende elementen, zoals filmbeelden. Waar het precies toe moet leiden, blijft helaas onduidelijk. Waarschijnlijk is het vooral bedoeld om de geesten van de beslissers in de media-industrie, die dezer dagen verzameld zijn in Hamburg, rijp te krijgen voor de omslag naar de (opvolgers van) de iPad. Duidelijk werd dat NewsSlate-achtige toepassingen zowel de hoop als de vrees van de krantensector vormen.

Vandaag, tijdens de tweede dag van het World Editors Forum, was er ruim aandacht voor de iPad. Veel nieuws kwam daar niet uit. Of het moet de vaststelling zijn dat iedereen op zoek is naar een verantwoorde invulling van dit nieuwe device én – vanzelfsprekend – manieren om er geld mee te verdienen. Meer hierover bij Forum 4 Editors en Editor’s Weblog (ook hier)