Winnen op een oud speelveld voelt ook goed

Dichtbij.nl blijft dichtbij.nl. Voor de meesten is dat een vaststelling zonder enige nieuwswaarde, voor mij is reden een gat in de lucht te springen. Tot vandaag was het namelijk helemaal niet zeker dat dichtbij dichtbij zou blijven. Dit nadat uitgeverij Wegener voor de Amsterdamse rechtbank had geëist dat we onmiddellijk zouden ophouden die naam te gebruiken voor ons hyperlokale initiatief. Wegener was namelijk ongeveer gelijktijdig met ons bij de West-Brabantse krant BN/De Stem een lokaal concept onder de koepel dichtbijbrabant gestart. En dat zaait verwarring, aldus Wegener.

De Amsterdamse rechtbank heeft vandaag weinig heel gelaten van die constatering. Noch van de overige beweringen van de eisers. Hetgeen bij ons reden was voor een klein feestje.

Achteraf is het makkelijk roepen dat we nooit hebben getwijfeld aan de goede afloop. En natuurlijk hebben we ‘m de afgelopen weken ook af en toe wel flink geknepen. De inzet van Wegener was daarvoor te stevig en te scherp. Maar tegelijk konden we werkelijk geen inhoudelijke grond verzinnen die ons initiatief dwars zou kunnen zitten. Gelukkig gold dat ook voor de Amsterdamse rechter die deze door Wegener aangespannen zaak behandelde. En dus waren we niet verbaasd, maar wel enorm opgelucht toen vanmiddag om 15.00 uur het oordeel van de rechtbank klonk.

De eerste vragen van mensen die willen weten of we nu vol op oorlogspad gaan richting Wegener of BN/De Stem, zijn ook al gesteld. Dat doen we dus niet. Wij blijven – ondanks Wegeners aanval en gesteund door de uitspraak van de Amsterdamse rechter – geloven in onze oorspronkelijke aanpak. Kernpunt daarvan is dat we open  staan voor samenwerking met iedereen die ons wat kan bieden en die wij wat kunnen bieden. Ja, ook Wegener, ook BN/De Stem.

Want dat is ook het vreemde van deze hele juridische operatie tussen twee dominante mediaconcerns. Wat vanuit oude concurrentieposities een logisch vijandbeeld mocht zijn, is in het internettijdperk een anachronisme geworden. Het leek de afgelopen tijd wel of we ons met zijn allen zo’n veertig jaar terug in de tijd hadden geworpen. Alsof we weer in een door print gedomineerde mediawereld leefden waar we ons vanuit onze onmetelijke luxe konden permitteren op concurrentenjacht te gaan.

Dat is raar.

En niet alleen raar vanwege de grote hoeveelheden tijd en geld die we aan beide kanten hiermee verspild hebben. Nee, veel meer omdat iedereen die zich een beetje verdiept in de situatie, onmiddellijk ziet dat je niet alleen geen last hoeft te hebben van elkaar (en elkaar dus om die reden ook zeker niet dwars hoeft te zitten), maar dat je elkaar juist kunt helpen. Ja, dat vergt wel enige lenigheid, want je moet accepteren dat je er niet alleen zelf beter van wordt, maar dat dat ook geldt voor die concurrent.

We gaan ons best doen om dat alsnog te laten zien. Samen met Wegener en samen met al die andere zogenaamde concurrenten. Maar eerst even genieten van de vandaag behaalde overwinning. Want eerlijk is eerlijk: zelfs winnen op een oud speelveld voelt goed.

UPDATE: op boek9.nl, de site voor geïnteresseerden in de juridische kant van intellectueel eigendom, staat het vonnis heel bondig samengevat: “Geen verwarring, geen kielzogvaren, geen handelsnaamgebruik domeinnamen, geen onrechtmatige daad.” Het hele artikel hier.