De Community op dichtbij komt los

Wasbeerhond (c) boswachter

Op 1 juni zijn alle platforms van Webregio en de weekkranten van de HollandCcombinatie overgegaan naar dichtbij. Dat betekende dat dichtbij in één klap in vrijwel de hele Randstad actief kon worden. Buiten de nodige technische malheur (basisfunctonaliteiten die plots even dienst weigerden…) leverde dat ook een organisatorische verandering van jewelste op. Want voor de buitenstaander mag dan alleen het uiterlijk zijn aangepast, intern is de transformatie van webredacteuren en weekkrantredacteuren naar communitymanagers een heel spannende geweest.

“Geweest” is eigenlijk het verkeerde woord, want we zitten nog volop in dat proces. De omslag van bureauredacteur naar communityregelaar krijg je niet in een paar dagen tijd voor elkaar. Maar zelfs tegen die achtergrond is duidelijk dat we al enorme stappen hebben gezet.

Hetgeen niet alleen blijkt uit de eigen kopij, maar zeker ook uit de bijdragen van ons publiek. Want dat is en blijft een van de kernpunten van dichtbij: een veel nauwere band tussen professional (de journalist die de vaardigheden bezit) en het publiek (dat alle kennis bezit) moet leiden tot een meerwaarde die voor klassieke media lastiger te verkrijgen is.

Eén voorbeeld van afgelopen week springt er wat dat betreft echt uit. In Nieuw Vennep was een klant van een parfumerie ten onrechte beschuldigd van winkeldiefstal. “Betrapt” door een medewerker, in de boeien geslagen door de politie, afgevoerd en pas na nauwkeurige bestudering van de videobeelden weer vrijgelaten. Klant natuurlijk over de rooie, maar in plaats van zijn agressie tegenover politie of winkelier te uiten, nam zij het juiste besluit door een mooi stuk op dichtbij te plaatsen. HIER.

Nog mooier werd het toen ook de medewerker die de politie had ingeschakeld, zich meldde. Met excuses en alles wat daarbij komt. (zie comment Niels12345). En natuurlijk kwam de redactie zelf daarop ook nog in actie. HIER. Helaas lukte het niet bewegende beelden te maken van de ontmoeting tussen klant en medewerker (daar werd geen prijs op gesteld), maar de waarde van de community was hiermee wel helder.

Om te laten zien dat het geen incident is, nog drie voor zichzelf sprekende voorbeelden van de afgelopen paar dagen van de kracht van de community.

Botlek: F16-mysterie dankzij bezoeker opgelost

Gedoe op school De Brink

Wasbeerhond ontdekt in Bergense duinen

Pas op voor gevaarlijk gif op ruiterpaden!

Polderse financiën zorgelijk

Veerburg, wat moet je er mee?

Tweede vrouw in raad Anna Paulowna

VVD wil drugshonden