Maastricht Dichtbij: een beetje thuis komen

Algemeen directeur Jelle Hoffenaar van dichtbij.nl (links) heet Peter Eberson welkom als exploitant voor Maastricht

Twintig jaar heb ik er gewoond, 18 daarvan in dienst van Dagblad De Limburger. En nu gaan we er met dichtbij aan de slag. Ik heb het over Maastricht, de stad die behoorlijk stevig in mijn lijf zit.

Voor mij is deze stap om die reden nóg iets mooier dan de mededeling van vorige week waarin we aankondigden een dichtbij in Groningen te starten. Waarbij ik voor de goede orde maar even meteen aangeef dat het uiteindelijk om het geheel gaat: het landelijk dekkend krijgen van de dichtbij-platforms die momenteel vooral sterk zijn in de randstad en de provincie Noord-Brabant.

Maastricht.dichtbij.nl (nu nog een geaggregeerde website, vanaf 22 augustus vol met eigen nieuws) betekent ook het weerzien met oud-collega Peter Eberson. In de jaren ’90 werkten we samen op de regioredactie Westelijke Mijnstreek van Dagblad De Limburger. Prachtige tijd, die nu ongeveer zes eeuwen achter ons lijkt te liggen. Een jaar of 8 geleden scheidden zich onze wegen. Peter was in die tijd chef van de redactie in Maastricht, ik was hoofdredacteur. We hadden een behoorlijk verschil van mening over de manier waarop de editie Maastricht moest worden ingevuld, al weet ik totaal niet meer waar dat conflict precies over ging.

Hoe dan ook,  Peter trok zijn conclusies, nam ontslag en ging – heel succesvol – eigen spannende dingen doen. Hij richtte, samen met collega Maurice Ubags, stadskrant De Ster op en liet zien dat er op lokaal niveau nog meer mogelijk was dan de bestaande media op dat moment presteerden. Een paar jaar later – De Ster was inmiddels verkocht – startte hij Zuid Media Groep, met het magazine Zuid als boegbeeld.

Dat Peter nu aan de slag gaat als exploitant van dichtbij in Maastricht is niet alleen een eerbetoon aan zijn grote kwaliteiten, maar voor mij tevens een beetje “thuis komen”. Reken maar dat ik vanaf 22 augustus dagelijkse klant ben.