Een kaarsrechte snelweg – of toch veel kleine steegjes?

Mailtje van Bernd Ebbo Visser, videovirtuoos en “bedelpoeet” uit Arnhem en overduidelijk betrokken bij alles wat met (hyper)lokale informatiedeling te maken heeft. Omdat het een mooi voorbeeld is van de opmerkingen die we de afgelopen maanden kregen, maak ik er ook hier wat ruimte voor. Visser is kritisch, maar schrijft vanuit het volle geloof dat er op de hyperlokale paden veel moois te halen valt.

(c) foto Arnhem Direct

De kritiek die jullie krijgen wat betreft de layout en zo kunnen jullie niet afdoen met dat het wel even wennen zal zijn. M.i. leggen jullie nu een kaarsrechte snelweg met dezelfde megatankstations aan met billboards als vangrail voor verkeer wat er niet gaat rijden. Het ene straatje is de andere niet, en dat maakt het juist zo authentiek en iedere bocht en berm heeft zo zijn eigen geschiedenis. Elke community zou zelf de layout en dergelijke moeten mogen bepalen, dan wel naar de hand mogen kunnen zetten. Dan laat Dichtbij ook zien dat ze  lokaal bezig zijn.

Om op jullie metafoor de dorpspomp terug te komen: het geheim zit ‘m niet in de locatie of in de pomp zelf, maar in de bediende: die weet welk praatje de desbetreffende klant wil horen. In dit geval kun je zeggen dat Dichtbij slechts de faciliterende partij is. De pompbediende weet dat het helemaal niet om lokaal nieuws gaat, maar om de mensen die daarbij betrokken zijn en de ‘gevolgen’ daarvan. Over 112 nieuws bijv. zal de pompbediende vooral uitwijden hoe het met het slachtoffer gaat en dat alleen tegen degene waarvan hij weet dat die persoon het slachtoffer kent.

Dat is hyperlokole betrokkenheid en die krijg je never te nooit niet met een proffesionele redactie die voor het laatste nieuws gaat. Daar bind je ook geen mensen mee, maar daar waren jullie geloof ik ook al wel zelf achter.

Liefs, Bernd Ebbo

Geen kaarsrechte snelweg dus, maar heel veel kleine steegjes? We gaan zien hoe ver we kunnen komen – en wat de toekomst werkelijk gaat brengen. Hoe dan ook, dank voor het meedenken!