Dichtbij: ook offline een community

Geleerd van Marco Derksen en Erwin Blom: achter elke online community hoort een offline variant. Vandaag in Hilversum gemerkt hoe waar – en waardevol – die les is. Twee keer ruim 40 mensen offerden hun vrije zaterdag op voor de eerste bijeenkomst van “meeschrijvers” van dichtbij.

Het genoegen was trouwens niet alleen aan onze kant, zo bleek al snel. Ik had vooraf niet stilgestaan dat de bezoekers niet alleen op zoek waren naar meer informatie over dichtbij.nl, maar zeker ook naar elkaar. Wie zijn mijn collega-meeschrijvers? Hoe zien ze er uit? Waar komen ze vandaan en wat doen ze eigenlijk op dichtbij?

En daar komen we direct al bij een van de suggesties van vandaag: hef de anonimiteit van de auteurs op dichtbij op. Logische gedachte, zeker voor wie zich af en toe een weg probeert te banen tussen de niet-inhoudelijke scheldpartijen van reageerders die zich slechts bekend maken met namen als “driftkikkertje” of “Sjaak1860”. In een ideale wereld zou ik direct zeggen: ja. Hoe prettig is het immers om alle discussies tussen mensen met open vizier te laten plaatsvinden? Maar toch: eerdere ervaringen leren dat hoe meer eisen je stelt aan het correct invullen van een profiel (en daarmee ook continu controleren of dat goed gebeurt), des te lastiger het wordt om überhaupt een debat op gang te krijgen.

Deze wens gaan we voorlopig dus nog niet invullen. Ben trouwens benieuwd hoeveel mensen vandaag zwijgend die suggestie hebben aanhoord, wetende dat ze over een paar uur zelf weer als “driftkikkertje” achter de computer kruipen. Maar eerst even nagenieten van alle energie die uit deze groep naar boven kwam.

Lees vooral ook het verslag van communitymanager Leander Mascini.