Datajournalistiek met een luchtje

Met een groot woord kun je het datajournalistiek noemen. Maar een psycholoog van de koude grond zou er eerder een collectief jeugdtrauma bij de dichtbij-redacteuren uit afleiden. Hoe dan ook, aangespoord door het succes van onze dichtbIJskaart (bijna 400.000 hits in een weekje tijd), zijn de communitymanagers van dichtbij afgelopen week helemaal losgegaan. En er zit een luchtje aan. Een luchtje van carnavalskots, babypoep en hondenstront.

Eerst was er de Kotskaart: the-places-not-to-be op carnavalsmaandag in Den Bosch, euhhh, Oeteldonk. Caroline Lichtenberg maakte er een mooie video bij en noteerde overzichtelijk de plekken waar ze het carnavaleske overgeefsel zoal tegenkwam. Een persoonlijk getinte blogpost deed de rest.


Kotskaart weergeven op een grotere kaart

Vervolgens kwam Max Steenberghe van het Eindhovens Dagblad met een bizarre nieuwsscoop over hele partijen (gebruikte!) luiers die her en der in Eindhoven gedumpt waren. Prachtig nieuwsonderwerp natuurlijk waar Martijn van Gessel maar al te graag verder mee aan de slag ging. Het leidde tot een aantal followups en – jawel – een mooi kaartje waarop alle bekende luierdumpplekken te zien zijn.

Luiers gedumpt in Eindhoven weergeven op een grotere kaart

Voorlopig sluitstuk van deze serie komt vandaag uit Hoofddorp en Nieuw Vennep. Hondenpoep, een bekend en veel beschreven probleem in lokale media. Maar waarom niet eens verder gaan dan een klaagverhaal van een niet-hondenbezitter of een bestuurlijk nep-oplossingenartikel? Maak het inzichtelijk, dacht Leander Mascini, en klaar was het idee voor de poepkaart van Hoofddorp (wel even zelf de kaart uitvergroten, anders zie je door de inmiddels 186 – and counting – poepplekken de straten niet meer). In een paar uur tijd al meer dan 1000 clicks, niet slecht voor een lokaal verhaaltje over een (sorry voor de taal) behoorlijk uitgekauwd onderwerp. En het mooie is dat Leander erin lijkt te slagen met enkele gerichte oproepen aan de Hoofddorpse community het aantal vindplekken in razend tempo op te voeren.

Hier uw hondenpoep weergeven op een grotere kaart