Goed nieuws en slecht nieuws

Dodebomen Blues, het cadeautje van Lucien Engelen bij de oprichting van dit weblog begin 2009, spookte me de voorbije dagen stevig door het hoofd.

Dodebomen had namelijk een probleempje. Een week of twee geleden bleken ineens alle comments (een paar duizend schat ik) verdwenen. Paniek in de tent, alle hulptroepen ingeschakeld en grote schaamte over het kwijtraken van al die interessante bijdragen.

Al snel bleek dat ik nogal stom was geweest: wie ruim drie jaar de updates van wordpress en php negeert, vraagt blijkbaar om problemen. Of het verdwijnen van de comments daar mee te maken had, geen idee. Maar feit was en is dat ze weg zijn. Geen van de wordpress-expertrs in mijn omgeving kon ze terughalen.

Het goede nieuws na 14 dagen is: dodebomen leeft. Sterker nog, de site is op een aantal plekken mooier dan ooit. Vooral met de facebook-comments ben ik erg blij. Op deze manier kan dodebomen’s facebook-pagina (die de laatste tijd een meer dan waardevolle aanvulling op dit weblog is gebleken) nog meer een logisch geheel gaan vormen met dodebomen.nl. Ook op enkele kleinere andere onderdelen zijn er verbeteringen; laat me die de komende tijd nog even wat verder tweaken, dan vallen ook de laatste stukjes weer mooi op hun plek.

Het slechte nieuws is en blijft natuurlijk het verlies van al die waardevolle reacties van dodebomen-fans.  Wat een ellende! Bovendien lijkt op dit moment de site trager dan wenselijk. Of ben ik de enige die daar last van heeft?

Ter compensatie daarvan (nou ja…) verschijnen op deze plek de komende week weer enkele (hopelijk) interessante nieuwe artikelen, die – zoals altijd – de “media in een staat van overgang” als onderwerp hebben. Moedig voorwaarts.

Groot woord van dank gaat andermaal naar Adriaan Alsema, mijn altijd trouwe een-persoons-helpdesk.  Wat u ziet (nee, dát u iets ziet) is slechts dankzij hem. Alle reden om een bezoek aan zijn nieuwssite colombiareports tot een vaste gewoonte te maken. Ook voor niet-Colombianen een genot voor de zintuigen.