Broodroof en Broddelwerk

Broodroof? (Illustratie Gyurka Jansen)

Rechtbankverslaggever Chris Klomp is boos. Boos op iedereen die een loopje neemt met de journalistiek. En voor hem komt dat allemaal samen in dichtbij.nl. Volgens Chris is dichtbij hét voorbeeld van broodroof (want “een platform voor niet betaalde krachten”) en broddelwerk (want “zonder enige professionele kwaliteit”)

En omdat ik daarin “nogal” van mening met hem verschil, ontstond er eerder deze week een discussietje over op twitter (zie deze storify voor een samenvatting van de tweets).

De Volkskrant nodigde vervolgens Chris en mij uit voor een debat. Beiden in 290 woorden. Chris mocht als eerste zijn betoog houden.

Direct daarna barstte de discussie los. op twitter en op facebook bijvoorbeeld.

24 uur later (vraag me niet waarom de Volkskrant er zo lang mee wachtte), was het mijn beurt voor het weerwoord.

Beste Chris,
Wat jij beweert is zo ernstig, dat ik me niet kan voorstellen dat je meent wat je schrijft. Door het publiceren van onbetaalde teksten “broodroof” te noemen, vereng je het recht op vrijheid van meningsuiting tot het werkterrein van professionele journalisten. En dat is nogal wat.
Als Nederlandse burger mag je schrijven en publiceren wat je wil. Op het platform van jouw keuze. Ook als je geen journalist bent. Ja, zelfs als de rechtbank je hobby is.
Vroeger was het “recht om te publiceren” voorbehouden aan mensen die zich een drukpers konden permitteren. Zij hielden er grote redacties op na, die met eigen vakrichtlijnen kwamen. Voor amateurs was geen plek, professionals deden alsof zij het monopolie op informatie hadden. Het internet heeft die mythe gelukkig laten ontploffen. Iedereen die dat wil kan nu meepraten.
En nog zijn er journalisten die de waarde daarvan proberen te ontkennen, bijvoorbeeld door het “broddelwerk” te noemen. Dat is dubbel dom: je doet er jezelf én je publiek ernstig mee tekort. Daarom is dichtbij.nl dat anders gaan doen. Niet door te jatten, zoals je suggereert, of door professionals buitenspel te zetten. Tientallen journalisten hebben bij dichtbij.nl een keurig betaalde baan. Maar die journalisten weten ook dat ze hun werk pas kunnen doen als ze ruimte bieden aan de inbreng van hun publiek, de mensen met de echte kennis.
Het zijn niet deze amateurs die ons vak uithollen, noch de media die hen ruimte bieden. Het is de journalistiek zelf die dit doet, door onvoldoende aan te sluiten bij de veranderde omstandigheden.
Chris, je maakt jezelf echt kleiner dan nodig. En met je aantijgingen ben je aan het verkeerde adres. Dichtbij heeft gezorgd voor meer journalistieke werkgelegenheid én voor een beter geïnformeerde burger. Daarom kan ik me nauwelijks voorstellen dat je meent wat je schrijft.

Ik had er graag wat meer woorden aan besteed, maar goed, allebei 290 is allebei 290. Resteert natuurlijk slechts één vraag: of Chris met zijn (naar ik aanneem) gratis stuk in de Volkskrant volgens zijn eigen maatstaven aan broodroof heeft gedaan. Ach…

(NB: ja, we hebben nog steeds een comments-probleempje. Wil je reageren, doe dat dan even via info@dodebomen.nl. Ik zorg dan voor de verwerking)