“Zo slecht was het vroeger niet met de nieuwsvoorziening”

(Gastbijdrage Rimmer Mulder; dit stuk verscheen eerder op de brievenpagina van de Volkskrant)

“Als ik het betoog van Bart Brouwers (Volkskrant opinie & Debat, 16 november), hoofdredacteur van Dichtbij.nl, goed begrijp, is de samenleving tientallen jaren ernstig tekortgekomen doordat de nieuwsvoorziening werd overgelaten aan professionele journalisten. Gelukkig is er een eind gekomen aan deze misstand nu dankzij internet iedereen mee kan kwetteren. Zoals op Dichtbij.nl, waar bewoners en lokale ondernemers zelf berichten en foto’s kunnen plaatsen. De burger is volgens Brouwers nog nooit zo goed geïnformeerd geweest.

Ik ben daar niet zo zeker van. Zo slecht was het vroeger toch niet met de nieuwsvoorziening? Over journalisten schreef Brouwers in 1994: ‘De meesten van hen doen hun werk bijzonder gewetensvol. Ze registreren wat ze zien en horen en geven dat door aan hun lezers, kijkers en luisteraars.’ Ik haal dit uit zijn boek Alles voor het nieuws.

Wat is er volgens Brouwers sindsdien beter geworden? Journalisten van tegenwoordig ‘weten dat zij hun werk pas goed kunnen doen als ze ruimte bieden aan de inbreng van hun publiek, de mensen met echte kennis’, zegt Brouwers. Maar journalisten betrokken altijd al ‘mensen met echte kennis’. Wel heb ik als journalist (ruim veertig jaar) geleerd voorzichtig te zijn met de inbreng van het publiek.

De rol van de journalist is het opsporen, presenteren en (eventueel) beoordelen van relevante feiten. Voor opsporing en presentatie biedt het internet ongekende mogelijkheden. Maar die vragen eerder meer dan minder professionaliteit om uit het enorme aanbod iets samen te stellen waar de burger echt wijzer van wordt.”

Rimmer Mulder is oud-hoofdredacteur Leeuwarder Courant