Riptide: Journalistiek in de clash met digitale technologie

Eens in de zoveel tijd loop je tegen een journalistiek project aan dat ervoor zorgt dat je even naar adem moet happen. Snowfall van de New York Times was bijvoorbeeld zo’n project. Post Industrial Journalism van het Tow Center was er ook een. En vandaag hap ik naar adem door Riptide: een initiatief van het Shorensen Center met Niemanlab dat door middel van interviews met tientallen hot shots uit de digitale media (bij elkaar goed voor 50 uur aan video) een beeld schetst van de clash die sinds 1985 zichtbaar is tussen journalistiek en digitale technologie.

Riptide is goed geschreven, geweldig gedocumenteerd en daarmee een must voor iedereen die zich wil verdiepen in de grote vragen die de journalistiek momenteel bezighouden. Zien we dezer dagen echt het einde van de kwaliteitsjournalistiek voor onze ogen voorbij trekken? Is de democratie zelf in gevaar?

Alex S. Jones: “It is an article of faith among journalists that what they do is essential to democracy. Indeed, if one were to eavesdrop on a gathering of traditional journalists deploring the state of the news media, it would be easy to conclude that without high-quality journalism, American democracy would be hugely diminished. (…) In such an environment, the argument goes, a genuinely informed citizenry is replaced with an anarchy of half-truths, misinformation, and propaganda.”

Of is die eindeloze democratisering van de publicatiemedia juist een zegen en wordt de maatschappij er juist sterker van?

Henry Blodget: “Anybody with an opinion can tweet. They can blog, or they can go online…. In the old world through 1995, media organizations were the equivalent of a hydrant in the desert. They controlled the vital information flow. They had tremendous power because they were the gateway. Now, we are a hydrant in the ocean.”

Water naar de zee brengen, dat kan nooit goed aflopen. Gelukkig zijn er oplossingen zijn er te over, als we de 61 geïnterviewden (nee, ik heb nog niet alle die video’s bekeken) een beetje goed inschatten.