Journalistiek van samenwerkende burgers: Bellingcat

Goed nieuws als iemand mij binnenkort met dit < t-shirt ziet rondlopen. Niet omdat het shirt me eindelijk fashionstatus gaat geven, maar omdat dat betekent dat Bellingcat zijn Kickstarterdoel heeft gehaald: 60.000 euro aan crowdfunding. Wie nog niet heeft bijgedragen, zou dat – vóór 15 augustus – alsnog moeten doen, want het doel is het waard. In de woorden van oprichter Eliot Higgins: “bellingcat.com will unite citizen investigative journalists to use open source information to report on issues that are being ignored.”

Laat het even op je inwerken:

…onderzoeksjournalistiek van samenwerkende burgers…

…informatie in open source netwerken…

…relevante zaken die te weinig aandacht krijgen…

De naam Eliot Higgins doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Voor zijn alter ego, Brown Moses, zal dat eerder het geval zijn. Brown Moses werd beroemd als de werkloze boekhouder die van achter zijn computer in het Engelse Leicester essentiële informatie wist te vergaren (en te delen) over de wapensystemen die in Syrië worden gebruikt. Het Brown Moses blog, begonnen in 2012, won heel snel aan populariteit en aan gezag. En nog steeds volgt Brown Moses de wapenstromen op de voet. Voor de goede orde: Higgins is nooit in Syrië geweest, heeft daar geen familie of kennissen; alle informatie die hij publiceert, is vergaard via digitale technieken en crowdsourcing.

Met zijn nieuwe platform hoopt Higgins een stap verder te zetten:

“Often I’ve been invited to various events where people who have developed great tools and techniques for working with open source information have spoken in front of a crowd of eager journalists, activists, researchers, etc, who listen to the presentation, then go home and forget about it.  With Bellingcat I’m trying to do something that will keep those people engaged with those tools and techniques, and also show others how to use them.”

Ongetwijfeld zullen er nu mensen opstaan die roepen dat dit alles wel lijkt op journalistiek, maar het nooit kan zijn omdat we hier “slechts” met een groep welwillende amateurs van doen hebben. De discussie is vaak gevoerd en blijft volkomen nutteloos. Ze heeft veel minder te maken met verschil van mening over de definitie van goede journalistiek dan met de – irreële – wens om “ons vak” te beschermen tegen indringers van buiten. Laten we daar mee ophouden en ons realiseren dat alle goede journalistiek ooit begonnen is uit de ultieme drang om zaken bloot te leggen die anderen verborgen willen houden. En dat is precies wat Bellingcat voor ogen heeft.

Kortom: doneer een paar euro (dat kan HIER) en draag binnenkort óók dat t-shirt.