Nieuwe Journalistiek voor Eindhoven

Merien ten Houten op het podium voor de eerste publieke presentatie van e52

Na een afwezigheid van bijna twee maanden op dit platform, is het tijd voor een persoonlijke noot. Zie het maar als een verklaring voor het tijdelijke gebrek aan nieuwe posts op dodebomen.nl

Sinds 1 januari ben ik weg bij TMG (dank voor al die mooie jaren!) om direct daarna door te stomen naar een wereld waar alles kan maar niets meer zeker is – zelfs niet de maandelijkse loonstrook. Kortom: na een half leven in loondienst, ben ik aan de vooravond van mijn 55ste lente aan het ondernemen geslagen. En hoewel er natuurlijk al behoorlijk wat vast omlijnde plannen zijn (en zelfs al een concrete opdracht voor een paar dagen per week) heb ik werkelijk geen idee hoe dit uiteindelijk gaat uitpakken. Gelukkig maar ­čÖé

Inmiddels zijn er wel twee BV’s in oprichting: Zeelberg Media en Media52: de eerste is mijn persoonlijke holding-bv, de tweede een gezamenlijk project met Merien ten Houten. In de eerste BV komen allerlei losse journalistieke klussen, waarvan er sinds vorige week eentje officieel is begonnen. Voor de provincie Limburg mag ik als “extern verbinder” helpen bij de voorbereiding van enkele regionale mediacentra. Mooie klus waar ik om veel redenen mijn tanden wel in wil zetten. Meest belangrijk: het gaat om het altijd lastige spanningsveld tussen overheid en journalistiek, hetgeen ondanks de pot van een miljoen euro die de provincie voor het project heeft toegewezen nog wel eens tot gedoe zou kunnen leiden. Eens zien hoe we de betrokken partijen (traditionele en nieuwe media, maar ook zelfstandige informatiebrengers en onderwijsinstellingen) kunnen gaan overtuigen van het nut van de regeling. Binnenkort meer daarover.

E52

De tweede BV heeft een paar uur geleden de eerste voorzichtige stappen in de openbaarheid gezet. Samen met Merien heb ik een groep geïnteresseerde mediamensen mogen uitleggen wat we van plan zijn met ons lokale Eindhovense initiatief e52. Dat was vooral spannend omdat het project daarmee voor het eerst van de tekentafel af is gekomen en op een kritisch publiek werd losgelaten. De conclusie na vanavond: er is nog heel veel werk te verzetten. De opmerkingen waren lovend en kritisch, zonder uitzondering inhoudelijk en right on target. Op basis hiervan zullen we zeker een aantal uitgangspunten gaan aanpassen. Kortom: dit was een meer dan nuttige avond.

Crowdfunding

Op de specifieke details kom ik later nog terug. Ook ga ik – zeer tegen mijn gewoonte in – hier niet de presentatie van vandaag publiceren. Daarvoor is deze simpelweg te prematuur. Vrijwel alles wat we vanavond hebben laten zien, zal nog een kleine of grote aanpassing krijgen. Wat dat betreft later meer dus. Wel kan ik iedereen uitnodigen om alvast een kijkje te nemen op onze landingspagina op e52. Daar hebben we wat informatie bijeengebracht over de hoofdlijnen van het concept, de mensen achter e52, de vacatures en over het crowdfundingproject dat vanaf nu actief is. Wat dat laatste betreft kan ik iedereen van harte uitnodigen om daaraan mee te doen, maar minstens zo belangrijk ook de informatie hierover te delen met je eigen netwerk. Alvast grote dank daarvoor!