VRmaster en e52 brengen publiek in het journalistieke onderwerp

Leuk nieuwtje: samen met VRmaster gaan we op e52 journalistieke reportages produceren waarbij de gebruiker midden in het onderwerp komt te staan. Een persconferentie, een sfeerverslag van een concert of sportwedstrijd, een natuurreportage, alles kan van binnenuit beleefd worden. Daarvoor gebruiken we de techniek van VRmaster. De gebruiker heeft wel een speciale kartonnen bril nodig waar hij zijn smartphone in plaatst. De stereoscopische diepte-ervaring is vergelijkbaar met die van een klassieke viewmaster, maar dan met de mogelijkheid om daadwerkelijk volledig rond te kijken. De techniek is geïnspireerd op Google Cardboard.

De techniek van VRmaster – die gebruik maakt van de mogelijkheid om virtual reality web based aan te bieden – zorgt voor een innovatieve manier voor het beleven van nieuws, documentaires en non-fictie verhalen. Zware downloads of hardware zoals een Oculus Rift zijn daardoor niet meer nodig voor de 360-beleving. Met de smartphone van de gebruiker kan laagdrempelig – letterlijk – rondgekeken worden in het nieuws. Op termijn zullen de reportages live zijn en ook video bevatten, in de eerste fase gaat het nog om stilstaand beeld.

Virtual reality van VRmaster maakt gebruik van 360 graden techniek zodat de omgeving volledig wordt vastgelegd, vergelijkbaar met Google Streetview. Door deze 3D beelden stereoscopisch te bekijken in een VR-bril kan vrij rondgekeken worden, niet gebonden aan een blikveld of standpunt van een camera. Het zichtbare beeld verandert met de hoofdbewegingen van de gebruiker. Door links te kijken, krijgt men het linker blikveld te zien, kijk omhoog en de lucht en hoger gelegen objecten zijn zichtbaar.

Detlef La Grande, oprichter van VRmaster, heeft de innovatie vanmiddag tijdens een door GEN en Google georganiseerde hackathon bij de NOS gepresenteerd. Tegelijkertijd verscheen de eerste VR-reportage op e52. De bril is nu al via VRmaster e52 te bestellen. e52 gaat hem ook aan abonnees aanbieden.

In een workshop na de presentatie kwamen al volop aanvullende journalistieke toepassingen ter sprake. Die hadden allemaal te maken met de wens de applicatie in te zetten als verhalenverteller. Geluid zou volgens alle aanwezigen een welkome aanvulling zijn, net als bewegend beeld. Ook de overgang van het ene tafereel naar het andere zou soepeler kunnen. La Grand, die pas een half jaar bezig is met VRmaster, benadrukte dat alle opties open staan en hij grote kansen ziet voor specifiek journalistiek gebruik van de techniek.

VRmaster en e52

VRmaster is een Eindhovense start-up die webbased Virtual Reality diensten ontwikkelt voor de bouw, vrije tijd, gezondheidssector. De inmiddels 4000 gebruikers kunnen binnenkort eigen VR omgevingen, VR-tours en VR-reportages creëren en publiceren op een persoonlijke URL. VRmaster maakt virtual reality op de meest laagdrempelige manier beschikbaar via internet. Maak, bezoek en deel VR-omgevingen via vrapp.co en bekijk deze via de smartphone en de VRmaster brillen van hout of karton.

e52 is een actueel Eindhovens contentplatform dat zich richt op nieuws rond de thema’s innovatie, cultuur en economie. e52 onderscheidt zich door een vooruitstrevende, optimistische toon. Op e52.nl zijn momenteel dagelijks twee tot drie verse items te vinden; uiteindelijk is het de bedoeling per dag zo’n 8 items te brengen – 52 per week. e52 is niet gratis: abonnees betalen 1 euro per week (52 per jaar). Daarvoor krijgt hij/zij onbeperkt toegang tot de site en eenmaal per week een thuisbezorgde krant. Met de abonneeaanwas loopt het echter nog geen storm, e52 is daarnaast dan ook volop bezig met aanvullende financieringsmodellen.