Iedereen journalist… of iedereen uitgever?

Inleiding op verzoek van het Communicatienetwerk Limburg, met de centrale boodschap: “iedereen is journalist”.

Briefing voor de bijeenkomst:

“Eigenlijk is het niet nieuw, dat iedereen journalist kan zijn. Het verschil met vroeger is echter dat je heel gemakkelijk wordt gehoord. En dat jouw berichten snel gedeeld kunnen worden. Maar hoe weet de ontvanger van nieuws of de berichten die hij leest op waarheid berusten? Heeft de zender gedegen vooronderzoek gedaan of op basis van ‘horen zeggen’ of vermoedens zijn boodschap de wereld ingestuurd? En hoe weet de lezer van een blog over producten of diensten of de blogger niet flink wordt gesponsord? Bij de traditionele media via kranten heb je die twijfel wellicht ook, maar weet je ook dat er een redactie van tientallen mensen achterzit, die journalistiek bedrijven.”