Onderwijsblok Journalistiek Ondernemerschap gekoppeld aan Noordelijke Innovatie Persprijs

Op vrijdag 27 mei reiken we de eerste Noordelijke Innovatie Persprijs (NIPP) uit. De uitreiking is een samenwerking tussen de Noorder Pers Sociëteit, Dagblad van het Noorden, Pro-Time Broadcast & Content BV en de master Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000 en een half jaar coaching. Het is een beloning voor de meest kansrijke journalistieke startup van de master journalistiek in Groningen.

Het blok ondernemerschap aan de RUG is opgezet door mijn voorganger Jeroen Smit. Hij zag al hoe belangrijk het is om ondernemerschap en journalistiek met elkaar te verbinden en juist daarom is het mooi dat zijn boodschap nu structureel aanslaat. De verbinding die we nu met de stad en de journalistieke praktijk kunnen leggen, maakt het alleen maar sterker, zowel voor de studenten als voor de journalistiek.

De prijsuitreiking is het hoogtepunt van het drie weken durende blok “Ondernemerschap in de Journalistiek” aan de RUG. Tijdens deze ondernemersweken krijgen de studenten vanuit de opleiding de opdracht om – bijvoorbeeld – de nieuwe Blendle te bedenken. Het onderdeel wordt afgesloten met een presentatie van de ontwikkelde nieuwe journalistieke verdienmodellen.

We zijn gisteren – 9 mei – begonnen met dit blok: de dertig masterstudenten hebben hun eigen ideeën mogen pitchen; de zeven meest kansrijke daarvan worden nu in groepen verder uitgewerkt. Op 27 mei pitchen de studenten hun ideeën voor een jury van specialisten uit de wereld van ondernemerschap en journalistiek. De jury beoordeelt deze op originaliteit, waarde en haalbaarheid. Heel mooi daarbij dat de banden tussen het onderwijs en de echte wereld nog eens extra duidelijk wordt met de hoofdprijs van 1000 euro, beschikbaar gesteld door Pro-Time en Dagblad van het Noorden.

Chef Digitaal bij Dagblad van het Noorden Jan Rozendaal: “Zoveel aanstormend talent dat bij ons om de hoek wordt opgeleid, daar maken wij graag deel van uit. Of we dat nu doen door gastlessen, een stageplek of een prijs voor een goed ondernemend plan, als wij daaraan kunnen bijdragen, doen we dat graag. Dat kan omgekeerd ook bijdragen aan onze toekomst als uitgever die al lang niet meer alleen afhankelijk is van papier.“

Xandra Groenewold, eigenaar van Pro-Time en voorzitter van de Noorder Pers Sociëteit: “Innovatie in de journalistiek is hard nodig. Het geeft enorm veel energie om samen met de journalist van morgen te kijken of we ze kunnen helpen de ideeën die ze hebben te realiseren. Groningen is de startup city van Nederland. Daar levert de afdeling journalistiek van de RUG ook een bijdrage aan. Als wij ze als ondernemers vooruit kunnen helpen doen we dat graag.”

Voor wie erbij wil zijn: de uitreiking van de Noordelijke Innovatie Pers Prijs vindt plaats op vrijdag 27 mei in café ‘De Sleutel’ aan de Noorderhaven 72 in Groningen.

PROGRAMMA
14.00 uur Inloop
14.30 uur Pitches en uitreiking Noordelijke Innovatie Persprijs
16.30 uur Borrel

Toegang tot het event is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht.