De Noordelijke Innovatie Persprijs zet journalistiek talent in de ondernemersstand

Voor de meeste journalisten is het zakelijk leven geen tweede natuur. Maar juist omdat een baan op een grote redactie geen vanzelfsprekendheid meer is, heeft de Master Journalistiek aan de RUG sinds een paar jaar een blok Journalistiek Ondernemerschap. In drie weken tijd passeren de basisbeginselen van het ondernemersbestaan de revue en moet er zelfs een eigen bedrijfje ontstaan.

Op aangeven van Pro-Time en het Dagblad van het Noorden is er dit jaar een extra dimensie toegevoegd aan het blok: de Noordelijke Innovatie Persprijs (1000 euro plus een half jaar bedrijfsmatige begeleiding) moet de studenten echt in de ondernemersstand zetten.

En dat heeft gewerkt. De zeven teams van elk vier of vijf studenten) knalden er vanaf de eerste dag vol in. Met alle ups en downs die horen bij de begintijd van een beginnend bedrijf, maar vooral ook vanuit de overtuiging dat juist met dit idee de wereld van de journalistiek een stap vooruit zou kunnen zetten, werd het een complete lean startup in een snelkookpan.

De grote finale daarvan was op vrijdagmiddag 27 mei in de volgepakte bovenzaal van cafe De Sleutel. De zeven teams mochten zich met hun pitches van hun beste kant laten zien voor een vierkoppige jury met ruime expertise in journalistiek, ondernemerschap en bedrijfsvoering. Hun oordeel zou vooral op basis van drie criteria moeten plaatsvinden: vernieuwing (hoe innovatief is dit project?), haalbaarheid (financieel, technisch, qua planning) en journalistiek (inclusief maatschappelijke relevantie).

De zeven ideeen, in volgorde van opkomst:

De Denkers
Vier meningen over een actueel thema geven diepgang en debat
Notendop
Het belangrijke nieuws, samengevat in een video van 59 seconden
KONTXT
Het lokale nieuws wordt interessant dankzij toevoeging van Augmented Reality
FLTR
Stap uit je eigen nieuws-bubbel en treed binnen in die van iemand anders
Helder
De hoofdlijnen van het nieuws, helder uitgelegd voor nieuwe Nederlanders
OUTline
Een visueel portfolioplatform van journalistiek talent voor liefhebbers van mooie verhalen
The FollowUp
Een nieuw leven voor oud nieuws dat een update waard is.

Belangrijkste conclusie van de jury (Xandra Groenewold, Kees Spijk, Jan Rozendaal en Huub Wijfjes): in vergelijking met andere jaren was het niveau van de presentaties ongekend hoog, zonder afbreuk te doen aan de inhoud van de verhalen. Groenewold: “Daar zijn we echt blij van geworden. Maar er is ook een andere kant aan de medaille. Heel eerlijk, bedrijfsmatig zijn er nogal wat gaten in deze plannen te schieten. Ik denk dat geen van deze bedrijven op deze manier het eerste jaar gaat overleven.”

Uiteindelijk blijkt het element vernieuwing de doorslag te geven: volgens de jury is KONTXT daarin verder dan de rest. Groenewold: “We zijn zeer gecharmeerd van dit idee. Natuurlijk zul je technologisch eerst nog maar eens moeten bewijzen dat het kan werken, maar als dat zo is, hebben jullie iets moois in handen. Zeker omdat dit wel eens zou kunnen zorgen dat een jonge doelgroep de weg naar lokaal nieuws weet te vinden.”

Voor Bart Brouwers, hoogleraar Journalistiek en begeleider van de studenten in dit blok, is onder de indruk van de vorderingen van zijn studenten. “Natuurlijk staan hier nog geen perfecte businessmodellen, maar als je nagaat hoe weinig tijd er was en hoezeer de meesten uberhaupt nog moesten wennen aan het idee ondernemer te zijn, is het resultaat geweldig. En zeker niet alleen bij de winnaars. Alle zeven ideeen zijn het waard om verder doorontwikkeld te worden. Ik hoop echt dat dat er van gaat komen.”

Foto’s Jan Buwalda