Nepnieuws? Wen er maar aan!

Nepnieuws, sinds de Brexit en de verkiezingen in de Verenigde Staten raken we er niet over uitgepraat. Maar is er eigenlijk wel wat nieuws onder de zon? In de aula van de Leeuwarder Courant mocht ik er deze week wat dieper op in gaan. Hier het verslag dat de krant er zelf van maakte.

Kern van mijn verhaal: natuurlijk is er “sinds internet” wat veranderd in de snelheid en de intensiteit waarmee nepnieuws op ons af komt, maar het principe is niet nieuw en zal ons ook niet meer verlaten. Pogingen om nepnieuws te verbieden of te verbannen zijn dan ook tot mislukken gedoemd. Natuurlijk is het aan elk platform om zelf te bepalen hoezeer het probeert om het gevaar beheersbaar te houden en natuurlijk mag van professionele journalisten verwacht worden dat ze zich aan de feiten houden. Maar zelfs dat is geen garantie voor geloofwaardigheid – reden voor Rob Wijnberg om toch vooral ook te vragen om transparantie over het ingenomen standpunt.

Wat wel helpt is mediawijsheid: wie snapt hoe mediamakers werken en wie daardoor op zijn hoede is voor bedriegers en grappenmakers, is beter in staat nep van echt te onderscheiden. Dat geldt zowel voor de professionele nieuwsmakers als voor de nieuwsconsument. Want wen er maar aan: Fake News is Here to Stay. Hier het hele verhaal: