Gert Ysebaert (Mediahuis) lovend over Google DNI

(English text here)

Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis – met titels als De Standaard, NRC en De Limburger een van de grotere uitgevers in de Lage Landen – is een van de honderden Europese mediapartijen die de afgelopen jaren innovatiegeld hebben ontvangen van Google. Desondanks keken de aanwezigen bij de “Burenmeeting” van Nederlandse en Vlaamse mediamensen, afgelopen dinsdag in Brussel, toch wel enigszins op van de lof die het Google Digital News Initiative (DNI) kreeg toegezwaaid van Ysebaert. Doorgaans zijn de Europese uitgevers immers behoorlijk kritisch op het concern dat hen via search weliswaar veel bezoek oplevert maar waarvan ook gezegd wordt dat het de advertentiemarkt voor een groot deel heeft overgenomen.

Niet alleen vanwege het geld dat hem en zijn collega’s ten deel viel, maar ook vanwege de systematiek erachter, kijkt Ysebaert met enige jaloezie naar Google DNI. “Waar Google in slaagt is om verschillende partijen samen te brengen en te zorgen dat alles gedeeld wordt binnen Europa over verschillende initiatieven zodat een heel netwerk daaromheen kan ontstaan. Ik vind het een voorbeeld van innovatie die we eigenlijk beter zelf hadden kunnen doen, om te beginnen in het Nederlandse taalgebied maar liefst in heel Europa.”

Ysebaert noemt het “een beetje dubbel” om te moeten constateren dat zijn Mediahuis goed samenwerkt met Google, maar dat diezelfde partij, samen met Facebook tegelijkertijd zijn hele business aan het ‘disrupteren’ is. “Dat nu net van zo’n partij zo’n goed initiatief moet komen terwijl we zelf er niet toe in staat zijn, dat ligt niet alleen aan de politiek, dat ligt ook aan ons als industrie.”

Van┬áde 300.000 euro die de Vlaamse mediaminister Sven Gatz heeft toegezegd is Ysebaert niet onder de indruk. “Een goed initiatief, maar het blijft in de marge als je kijkt wat er internationaal gebeurt.” Google DNI heeft 150 miljoen euro te besteden, verdeeld over zes rondes in drie jaar. De inschrijving voor ronde 4 opent volgende week.

Disclosure: Bart Brouwers is als councilmember verbonden aan Google DNI.